01. 07. 2009.

Prijedlog Enes Begičević - preneseno u cijelosti

Poštovani admin bloga,

Obzirom da sam u reslovima nekoliko puta na ‘chatu’ dao neke sugestije molim te procijeni da li je bolje da ovo moje mišljenje bude u jednom komadu na našem blogu, pa ako smatraš da je potrebno objavi ga u integralnom obliku. Hvala i srdačan pozdrav.

Prvenstvo se MORA IGRATI već ove jeseni i usaglasiti ga sa RRC – Regionalnom ragbi ligom, kojoj bi trebalo dati važnost zbog Čelika i eventualno Rudara. Kada kažem Prvenstvo BiH mislim na ragbi XV. Ako je to samo dva ili tri kluba mora se odigrati kroz više kola, sada je druga stvar što neki klubovi u prvenstvu gube nulom, pa se brzo zasite i predomisle.

Evo dajmo svima šansu da se krene sa ragbijem 10’s, tako što bi trebalo krenuti u septembru sa 10's, a nastaviti u oktobru i novembru sa XV, kada se igra Prvenstvo FIRA-e i RRC. Ovo sa 10’s zbog klubova koji ne mogu odmah skupiti 22 igrača.

Evo prijedloga 10's (četiri turnira) - 05.9. Zenica, 19.9. Vitez, 26.9. Sarajevo, 03.10. Zenica.

Nakon prvog turnira koji će dobro doći i za konačan izbor U-20 tima, igra se (10.10.), mladi U-20 idu na turnir u Srbiju, zatim Prvenstvo FIRA: BIH - Monako, i odmah nakon toga TERMIN REGIONALNE LIGE - 17.10. - RRC, i taj termin slobodno za lokalni turnir ostalih ekipa, jer bi Čelik i eventualno Rudar gostovali taj dan!

Slijedi zatim PRVENSTVO BIH XV –

24.10. - prvo kolo prvenstva,

31.10. - drugo kolo,

07.11. - trece kolo.

Ovdje treba biti pažljiv pa vidjeti kada bi se igralo sa Slovačkom i Azerbejdžanom!!, ali sve se da isplanirati i promijeniti.

PAZITE ! - OVO SU PRIJEDLOZI NIJE NIŠTA ZVANIČNO.

Ali ekipe koje se prihvate učešća nema odgađanja mečeva. Jer trebaju se ekipe prijaviti, zatim registracija igrača sa ljekarskim pregledom i osiguranjem (ovo je po meni trošak i posao za Savez), trebaju se naći sponzori o kojima klubovi pričaju, trebaju se utvrditi TAČNI TERMINI utakmica zbog medija (tv recimo da ne bude dogovoren snimak, a meč odgođen kad sudija da znak za početak), etc, etc,.....

Dakle nema tu puno da se pametuje oko lokalnih takmičenja, samo treba htjeti to odigrati u sportskoj i fer borbi na terenu, a ne na chatovima....

Ako se počne na vrijeme trenirati možemo imati sve ekipe na okupu, plus odličnu ekipu za U-20, plus podmladiti SENIORSKU REPREZENTACIJU, plus napokon napraviti takmičenje za djevojke i to na bazi 10's (tako da djevojke na jesen igraju 10's, a na proljeće 7's) i to po dvije ekipe iz Zenice i Sarajeva, plus nove ekipe djevojaka…

Moje je skromno mišljenje da to treba uraditi, ali već početi trenirati u klubovima zadnji ponedjeljak u julu (27.7.) ili do početka augusta.

Treba nam to da napokon stanemo na noge. IMA NAS, ima…

Čelika ima za dvije ekipe 10’s, Rudara takođe, vjerujem da ima i Viteza, jer vidim da je igrao sa seniorima protiv Sinja (to je sjajno), siguran sam da i Sarajevo može imati barem jednu 10’s, treba vidjeti sa Ibanom i Selmedinom.

Znam sada se neki pitaju zašto će nam 10’s kada nas odmah ima za XV, pa da napokon zaigramo u malo prijateljskoj atmosferi i da već u startu imamo prostora za korekcije. Napokon u 10’s na turniru će recimo Čelik i Rudar, ako igraju sa po dvije ekipe, IGRATI SA DVIJE PRVE LINIJE, neka se mladi malo kale i neka stiču iskustva, a ne da griju klupu ‘’dok se neko ne umori, ne naljuti ili povrijedi’’.

Sve ovo što predlažem je stvar našeg dogovora kao što je stvar dogovora i organizacija U-20, za koju se ima sjajno rješenje. Ali o tom potom to je posao Izvršnog odbora, gdje ljude koje se ne mogu dogovoriti treba promijeniti. Pojedinci trebaju da naviknu saslušati i prihvatiti nekada i tuđe mišljenje, pa promijenti svoje.


Sa vama i kada ne mislite kao ja.

S poštovanjem,

Enes.